Blog
Diferències entre Joomla i WordPress

Què és un CSM? Joomla vs WordPress

Comparteix a

Segurament us sonen les paraules CMS, WordPress i Joomla però què son i per a què serveixen? Necessito un CMS per a fer el meu web? Quin és el que millor s’ajusta a les meves necessitats? Aquestes son preguntes que moltes vegades ens heu fet i que intentarem respondre.

Què és un CMS?

Un CMS, de l’anglès Content Management System és una eina que serveix per gestionar continguts. I això què vol dir?

És un sistema que serveix per crear i manegar el nostre web sense la necessitat de saber programar. Fa molts anys els webs eren fets plana a plana per un programador, però això va canviar amb l’entrada al mercat dels CMS. Amb aquestes eines totes les accions es realitzen des de la zona d’administració del web accedint amb un usuari i contrasenya. Un cop l’eina està instal·lada i configurada el contingut del web és completament modificable sense necessitat de tenir coneixements d’HTML, PHP o SQL.

Què és Joomla i què és WordPress?

Actualment, tant Joomla com WordPress son dos gestors de continguts. No son els únics que existeixen, de fet n’hi ha moltíssims més però son dels més utilitzats.

Inicialment WordPress es va crear com a una plataforma per a poder crear blogs l’any 2003. Des d’aleshores ha evolucionat molt i ara ja és una complerta eina de gestió de continguts però arrossega alguns dels incovenients del seu naixement com per exemple tenir tot el contingut dins una única taula, la definició de les imatges, les entrades, les planes, els custom types (tipus de continguts personalitats).. això per a webs molt grans pot ser un inconvenient per al rendiment.

Joomla va començar el 2005 com a nova branca de Mambo ( CMS anterior a Joomla amb el que nosaltres havíem arribat a treballar ). Des dels seus orígens ja es va plantejar com a gestor de continguts complert. A nivell d’estructura de dades és més robust i està més optimitzat.

Els dos sistemes estan desenvolupats en PHP sobre un gestor de bases de dades MySQL.

Aquesta comparativa la farem sempre sota la nostra pròpia experiència personal.

Instal·lació de Joomla i WordPress

Actualment els dos sistemes s’instal·len de la mateixa manera.

Generalment tots els proveïdors d’allotjament disposen d’eines per facilitar la instal·lació de diferents gestors de continguts, fòrums, wikis… Joomla i WordPress sempre es troben dins de les opcions.

A la vegada tots dos també permeten descarregar-nos els fitxers i fer la instal·lació manualment al nostre allotjament.

En els dos casos el procés d’instal·lació és molt similar i només ens cal indicar-li les claus de la nostra base de dades i el nom d’usuari i contrasenya que volem utilitzar com a administrador.

En posteriors entrades explicarem en detall com és el procés d’instal·lació de tots dos, però per a aquest article el que ens interessa és que el procés és similar per als dos sistemes.

Configuració de Joomla i WordPress

Els dos sistemes disposen d’un backoffice des del que podem configurar-los però el tipus de coses que es poden configurar directament des del backoffice no son exactament iguals.

Per exemple, des del backoffice de Joomla podem configurar si volem que el nostre web funciona en HTTPS o no i ho podem canviar en qualsevol moment, és un paràmetre més de la configuració. En el cas de WordPress no ho podem fer ja que cal fer modificacions a nivell de base de dades també. En aquest cas, la millor manera de fer-ho serà utilitzant algun dels molts plugins que ens faciliten aquesta tasca.

En els dos casos podem configurar de forma molt fàcil si permetem que es registrin usuaris al nostre web o si volem fer servir URL amigables i SEO friendly o no.

Una altra cosa que Joomla ens permet fer sense necessitat de plugins és la configuració de l’enviament de correus, és un paràmetre de configuració del seu backoffice. En el cas de WordPress, si no volem que els correus s’enviïn com ho fan per defecte caldrà que instal·lem algun plugin que ens permeti modificar aquesta informació.

Gestió d’usuaris

En la gran majoria de projectes web no ens cal gestionar usuaris. Els únics usuaris que accediran al nostre web serem nosaltres mateixos per editar-ne la informació i ja està.

Però què passa si el que volem crear és una intranet per exemple?

En aquest cas necessitarem crear diferents tipus d’usuari i potser fins i tot poder crear grups d’usuaris amb permisos diferents.

Joomla per defecte té un complert sistema de gestió d’usuaris, grups i permisos que permetran crear una intranet sense necessitat d’instal·lar cap plugin nou.

WordPress per defecte té una gestió d’usuaris molt bàsica i si volem poder editar tipus d’usuaris ens caldrà instal·lar plugin per a aconseguir-ho. Per a poder gestionar diferents permisos també ens caldran plugins però ho podrem aconseguir.

Extensions i plugins

Un CMS és un sistema gestor de continguts i per tant no pot fer-ho tot. En els dos casos es pot ampliar la seva funcionalitat amb els plugins per WordPress o les extensions per Joomla.

Els plugins o extensions son “mini programets” que s’instal·len al gestor i li permeten fer altres coses, per exemple, hi ha plugins per a convertir el web en una botiga on-line o per crear slides d’imatges o per a gestionar un calendari.

És important intentar instal·lar-ne el menor número possible per reduir al màxim els forats de seguretat del nostre web.

WordPress disposa d’un número més elevat de plugins que no pas Joomla i a més majoritàriament els té centralitzats en el seu propi repositori. Joomla compta també amb un gran número d’extensions però no son tantes.

En ambdós casos n’hi ha de gratuïtes i de pagament, en aquest darrer cas els imports solen estar entre els 20€ i els 50€.

Plantilles o temes

Les plantilles o temes son l’element que defineix l’estètica del nostre web.

Com en el cas de les extensions o plugins n’hi ha de gratuïtes i de pagament i també es poden desenvolupar a mida per a cada projecte.

Aquí hi ha una diferència important de WordPress respecte de Joomla.

WordPress permet afegir funcionalitat al nostre web mitjançant la plantilla. Si has buscat mai una plantilla de WordPress veuràs que moltes vegades t’afegeixen la possibilitat de tenir un portafolis al teu web o per exemple un tema pensat per a músics permet posar-hi la discografia de forma fàcil. Això permet facilitar la gestió del web però cal tenir present que aquesta nova funcionalitat va lligada a la plantilla i que per tant, si es canvia la plantilla es perd la funcionalitat i tota la informació que tingués el web relacionada amb aquesta. Això cal tenir-ho present a l’hora d’escollir entre una funcionalitat aportada per la plantilla o per un plugin.

A part d’aquest element, WordPress també permet crear les plantilles filles, i això permet modificar la plantilla instal·lada sense modificar-ne els fitxers originals. En aquest article expliquem el perquè d’utilitzar aquesta funcionalitat.

Idiomes

Les dues eines es poden configurar en diferents idiomes però només Joomla porta la gestió d’idiomes integrada i per tant la possibilitat de crear un web multi-idioma de sèrie. En el cas de WordPress caldrà instal·lar un plugin per poder tenir un web en més d’un idioma.

Facilitat d’ús de l’eina

Els dos sistemes son molt fàcils de fer servir tot i que la corba d’aprenentatge de Joomla és major que la de WordPress.

L’editor de text que porten les dues eines per defecte és força similar. Si es vol millorar la manera d’editar el contingut caldrà instal·lar un plugin en els dos casos. Aquí cal dir que WordPress disposa de més i millors editors visuals de continguts que Joomla.

En la gran majoria de plantilles de pagament de WordPress els desenvolupadors inclouen un plugin per millorar l’edició dels continguts. Cal tenir present que en la majoria de casos aquest plugin ve amb llicència d’ús però no permet actualitzacions i per tant caldrà acabar comprant-lo si el volem poder actualitzar.

Seguretat

Totes dues eines son open soure o codi obert i totes dues tenen un equip de persones al darrera treballant-hi per a poder anar traient actualitzacions per a reparar possibles forats de seguretat a part de treure millores.

És important mantenir completament actualitzats els dos sistemes.

Segons l’informe de Sucuri de 2019, el 56% dels CMS hackejats estaven desactualitzats en el moment de la infecció. Aquest mateix estudi també diu que WordPress és la plataforma més hackejada però a la vegada també és la més utilitzada segons w3techs

Joomla vs WordPress. Amb quin em quedo?

Creiem que a l’hora d’escollir amb quin sistema volem fer-nos el web cal mirar amb atenció els pros i contres de cadascun i pensar en el nostre projecte concret.

Nosaltres sempre intentem que la resposta compleixi amb les següents premisses:

  • Instal·lar el menor número de plugins per aconseguir la funcionalitat desitjada
  • Facilitat d’ús per a l’usuari administrador. Aquí nosaltres sempre comptem que explicarem a l’administrador com funciona el seu web i la part de configuració la fem nosaltres.
  • Que tot el web sigui actualitzable
  • Cost final del web: aquí cal comptar cost de desenvolupament si ens el fa una empresa, cost de pluguins i plantilles i costos de possibles actualitzacions d’aquests plugins i plantilles ja que en alguns casos tenen costos anuals

Molts clients ens diuen que volen el web en un sistema concret o un altre perquè és el que li ha dit un amic o perquè li sona el nom però creiem que és important escollir-lo en base al que realment necessitem perquè potser, al final, fins i tot decidim que no ens cal un gestor de continguts.

 

Altres entrades que et poden interessar

Com instal·lar Joomla manualment pas a pas

Com instal·lar Joomla manualment pas a pas

Molts allotjaments web permeten instal·lar Joomla de forma automàtica simplement prement un botó i seguint les indicacions de la pantalla però aquí us explicarem com fer-ho manualment. Ho farem per si el teu allotjament no disposa de la possibilitat de fer-ho...
Instal·lar WordPress manualment pas a pas

Instal·lar WordPress manualment pas a pas

Es pot instal·lar WordPress de diferents maneres però en aquest article us explicarem com fer-ho manualment al vostre allotjament. Ens basarem en allotjaments que utilitzin els panells plesk o cpanel però us pot servir de guia si el vostre en fa servir un altre. Com...
Redirecció 301: què és i com es fa

Redirecció 301: què és i com es fa

Google, però també els usuaris i altres webs, poden tenir enllaços al nostre web però a vegades aquests enllaços deixen de ser vàlids perquè el nostre web està viu i evoluciona. Hem d’intentar evitar que en aquests casos ens aparegui l’error 404 que no...